Den lilla Tomten

Det var en liten Tomte som bodde i en svamp under en stor grankvist, han tyckte det var säkrast så för att inte bli upptäckt.
Om kvällen när alla människor gått och lagt sig för natten så smög sig Tomten ner till gården nära där han bodde. Först gick han till hönorna för att se till att man stängt ordentligt om hönsen. "Du är snäll du som ser till oss" sa hönsen.
Sen smög han över till grisarna, gav dom lite extra potatisar och klia dom lite på ryggen. "Du är snäll du som ger oss lite extra potatis och kliar oss på ryggen", sa grisarna.
Tomten tassade tyst över till korna i ladugården, såg till att dom hade hö och blivit ordentligt mjölkade. "Du är snäll du som ser till oss att vi har det bra" sa korna.
Så smög Tomten vidare till hästen i stallet. Tomten gav hästen lite extra havre och såg till att hästen var ordentligt ryktad innan han slog sig ner hos hästen för att småprata lite. Innan Tomten gick vidare sa hästen "Du är snäll du tomten som bryr dig om oss djur på gården". "Det är bara mitt jobb" svara Tomten.
Innan tomten gick hem tog han vägen förbi huset där folket sov. Där på trappen fann han en tallrik  med gröt. "Ni är bra snälla ni som tror att jag finns och ger mig mat" tänkte Tomten och smög sig tyst hem för att sova.