Vad ska man tro?

Ibland för man höra saker från Alvin, saker som sårar och saker som man undrar vad har han fått det ifrån?

"Du ville inte ha mig säger mamma".
Jo, jag ville ha dig. När mamma började tala om abort så sa jag att jag ville att hon inte skulle göra det men jag kan inte hindra henne.
Jag hoppades och trodde även att vi, mamma, du och jag skulle leva som i en liten familj.
Sen sa mamma att hon skulle föda barnet, dig, och ge det till mig.
Det var mamma som ville skaffa barn med mig, och jag ville det med. Mamma sa även att hon ville gifta sig med mig och det ville jag med - och jag trodde på hennes ord.

"Det var fel av dig pappa att ta hand om mig, det är den som föder en som ska göra det".
Nu var det bl.a så att din mamma lämnade oss då du var 6 månader. Sen kom hon tillbaka och lämnade oss igen några gånger.
Hon hade inget ordnat för att kunna ta hand om dig, ingen egen bostad, ingen inkomst och hur skulle jag som far kunna överge dig och låta dig växa upp i något så ostabilt.
Jag ville att din mamma skulle ha en bra kontakt med dig, att se till att få en utbildning och arbete, skaffa egen bostad - ja sådant som skulle kunna ge dig en stabil och trygg tillvaro.
Din mamma gav mig även hopp att vi, du jag och mamma skulle leva tillsammans så småningom, vilket jag trodde och hoppades på.
Nu blev det inte så tydligen, mamma träffade ju en annan man.

"Mamma säger att du och hon har gjort ett elakt barn"
Nej Alvin, man kan inte göra ett elakt barn och vi har inte gjort det heller. Visst kan du vara trotsig och tjurig ibland, smått till elak med - men så är det med barn ofta att dom är - något som föräldrar får försöka stå ut med.
Men även om man är elak ibland är man inte ett elakt barn och med åldern så kan man alltid bli snäll.

"Mamma och Rickard är gifta, ja om hon inte ljuger".
Ja, jag vet inte, jag tror inte det men jag vet inte heller för mamma berättar sällan något för mig. Jag vet inte heller om du upplever att mamma brukar ljuga, kanske - kanske inte.

"Monica och Inge är inte min mormor och morfar. Min mormor heter Mary och bor i Sri Lanka".
Din mormor och morfar är din mammas föräldrar, dom adoptera mamma när hon var 3 månader och hennes biologiska mor heter tydligen Mary.
Varför Mary inte kunde ta hand om din mamma vet man inte, det kan ha varit för hon var sjuk, för att hon inte kunde ta hand om mamma, att hon inte ville ta hand om mamma - ja varför vet man inte.
Men vi vet att Monica och Inge adopterade henna, att de tog hand om henne som sitt eget barn, gav henne all de kärlek och stöd som en förälder ger till sitt barn - långt upp i vuxen ålder.
Vi vet också att de fortfarande älskar din mamma och att de mer än gärna skulle hjälpa till ekonomiskt så att du kunde få träffa din mamma oftare - men hon vill inte ta emot den hjälpen säger hon.

"Jag får inte berätta för mamma".
Du berättar inte mycket om vad du gjort när du hälsat på i Stockholm, nästan ingenting. Men ibland kommer det upp vissa saker långt efteråt vad ni gjort.
Ibland säger du just "Jag får inte berätta för mamma".

Ja ibland vet man inte vad man ska tro, du är en mästare på att ha en livlig fantasi och hitta på saker bara för att "luras och skoja".
Men en del saker du säger ligger så långt ifrån för att det ska vara en fantasi eller påhitt så man undrar vad som ligger bakom det.

Ja mitt älskade barn, jag lider med dig, lider att du inte kan få ha en mamma och pappa i harmoni, att leva med mamma och pappa.
Jag lider att du ska få höra osanningar och saker som bara skapar ett virrvarr och skapar en osäkerhetskänsla i dig.
Jag lider med dig att du, som du gett uttryck och önskan, att träffa mamma oftare.
Jag lider med dig att mamma inte kunde bo närmare oss.
Ibland säger du att du skulle vilja bo med mamma, fast här i Dalstorp. Jag förstår dig, jag skulle också önska det och jag förstår att du vill bo här i Dalstorp i det som verkligen känns hemma för dig, med hus, trädgård, alla saker ute och inne, dina djur, dina kamrater och sist men inte mins din mormor och morfar som du verkligen älskar.
Ja det är som du brukar säga "Mamma har inget stort hus med stor trädgård med bär. Hon har inga djur, ingen pool ...." och så räknar du upp allt du har i Dalstorp.

Visst händer det att du, när du är arg, säger att du inte älskar mig, inte tycker om mig, inte är min kompis, att du vill inte bo med mig. Sånt hör väl till ett barn som blir arg och ledsen. Men varje gång, då din ilska börjar rinna av, så blir du sentimental och talar om att du bara älskar mig mest av alla, att jag är din bästa kompis, att du bara vill bo i Dalstorp.
Tidvis kan du vara väldigt jobbig, speciellt dagarna efter du vart i Stockholm. Jag vit inte om det är för att ge igen på mig för att du måste åka till Stockholm. Ja, du brukar innan du reser säga "Jag vill inte åka men jag måste".

Ja du stackars barn, hur vi än har det så har vi det ändå ganska bra - man får inte glömma de ljusa stunderna och inte glömma att glädjas över sådant som är värt att glädjas åt.

2018-05-25

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *