Gå till innehåll

Jag längtar efter våren

Snart nog är våren här efter en konstig vinter, en vinter med snö och barmark om vart annat.

Men nu har försmak en till våren kommit, krokusen blommar, narcisser som påskliljor och tidiga tulpaner smyger sig fram, våren är sakta men säkert på väg.

Inne i huset väntar försådda växter som pumpa, melon, gurka, tomat att få komma ut i sina nya bäddar. Jag själv går med en längtan efter att få fortsätta de förbereda nya planteringarna ute i min trädgård.

Min trädgård är mer av den engelska stilen och inte den franska. Den franska är mer symmetrisk, raka linjer, stora gräsytor och spegelvänd. Den engelska är mer ett återskapande av naturen indelat i olika rum, osymmetrisk och med inslag av det oväntade. Den liknar mer en park i miniatyr, där man kan strosa runt och njuta, sätta sig till ro här och där.

Här i Dalstorp blir gärna våra gräsmattor fulla med mossa. Många för ett krig mot mossan, man rakar bort den, använder olika kemiska medel, gödslar och står i, en kamp som aldrig tar slut. Men mossa har även fördelar, inte bara att den är vackert grön året runt. Den tar upp luftföroreningar och ger oss renare och bättre luft, den håller fuktigheten i trädgården, den är mjuk att gå på. Man kan gott säga att jag har en mossmatta med inslag av gräs och så låter jag det vara.

Som trädgårdera blir man aldrig färdig med sin trädgård, nya idéer och projekt kommer till på så sätt har man en trädgård i ständig förändring, inte bara med blomning, bär och frukter från tidig vår till sena höst.

Ibland söker sig växter sig in i ens trädgård, växter utifrån som man inte inskaffat. Man kan säga att naturen tar och ger. En del av dessa växter får vara välkomna i min trädgård och har de hamnat galet i min trädgård så ger jag dom en mer passande plats.

Ja, snart är våren här på riktigt och mitt trädgårderande vaknar åter till liv efter vinterns vila.

 

En bok av Henrik Valentin ”Om lusten att trädgårdera” (ISBN 978-91-978220-2-2) en underbar bok att läsa i vintermörkret, ger en nya tankar och idéer som fyller en med lust att trädgårdera.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *