Tankar

Tänkta tankar


Det finns så mycket man går och tänker och grubblar på.
Här bjuder jag lite glimtar av mina tankar.

Meningen med livet
en urgammal fundering


Publicerat 2024-01-24

Vad är meningen med livet ?
En fråga folk ställt i 1000-tals år och många säger att det vet man inte, andra säger att det är Guds mening men att Herrens väg är outgrundliga, många är väl de olika svaren - en del kanske mer fantasifulla än andra.


Själv skulle jag säga att svaret är tämligen enkelt - fortplantning för artens bevarande.

Vi är ju djuriska varelser även om vi nu ser oss förmer än andra varelser. I djurens värld är vi helt OK med att meningen med de olika arternas liv är just fortplantning för artens bevarande och evulution.


Men som människor vill vi kanske gärna tro att annat gäller oss, att vi just är förmer än andra djur. Att det skulle bara vara för artens fortplantning och evulution har vi många gånger svårt att tänka - vi vill ha mer en speciell mening for oss, inte som alla andra.


Sen kan vi som individer ge oss själva mening med våra liv, en tro på oss själva, ett mål med våra liv, attförsöka leva i harmoni osv.

"Politik är att vilja men inte kunna"

Ja nog hade Tage Danielson rätt allt.

Publicerat 2024-01-24

Vid valtider lovar man villt och brett men när valen är över så kan man alltid skylla på att man ville, att det var en vision, inte vad man lovat utan bara en tanke man hade just då i valrörelsen.

Hur ska man kunna lita på vad dom säger när det mesta ändå är mest ett tomt prat just för att enbart vinna röster.


Är det så konstigt att politikerföraktet växer bland medborgarna?

Nej knappast, och orsaken ligger just på våra politikers ansvar.


Kanske gör de så här bara för dom tycker att de flesta medborgarna är "dumma i huvet" och är lättlurade?
Ja, ibland undrar jag detsamma med tanke på hur en del folk röstar.
Allt för många är lättlurade, tänker "Det där låter bra det dom sa" men man tänker inte vidare i vida banor. Om man tänker vidare i vidare banor så kommer man på allt för oftast att "Jo, det lät bra men i förlängningen är det inte alls så bra".


Nej det är nog inte lätt att vara politiker, så mycket man vill och så lite man kan. Ska man komma någonstanns inom politiken får man nog vara en riktig kålsupare och säga det man tror att folk vill höra, men bara säga - inte göra, bara man kan klättra på den politiska karriärsstegen.


Ibland kan man nästan tro att våra politiker är sagoberättare.

Vad ska vi med Lagrådet till ?
Publicerat 2024-01-24

Undrar om det finns någon regering tidigare som spottar fram så många nya lagar och ändringar av lagar som den regering vi nu har, Moderaterna, Krist demokraterna, Liberalerna och Sverige demokraterna (Jo sistnämda parti kan vi räkna med i den här regeringen - ingen makt men ändå all makt styrande över de övriga regeringspartierna.


Här spottar man fram lagar på löpande band och många gånger emot Lagrådets rekomendationer och vetenskaplig forskning. Man låter ideologin gå före rättsväsendet.


Vi beklagar oss gärna över andra länder som t.ex Ungern, Polen, Turkiet, Ryssland, Israel mfl, som inför rättsosäkra lagar, lagar som leder bort från demokrati mot diktaturens fålla.

Då vi inför liknade lagar, rättsosäkra lagar, då blundar vi och håller tyst. Då reser vi oss medborgare inte och säger ifrån, vi tiger still. De tycks som vi inte ser, eller vill se, farorna med de rättsosäkra lagarna, vi ser dom först när det är försent.


Om vi nu låter oss ha politiker som helt struntar i Lagrådets rekomendationer så vad ska vi då med Lågrådet till ?



Nato

Var det så bra ?

Publicerat 2024-01-28

Det kanske gick lite väl fort även om det tog tid.

Länge har det funnits en önskan från en del politiker att Svergie ska gå med i Nato, en längtan som kanske var mer en önskan att "få leka med dom stora pojkarna".


Då Ryssland klev in i Ukraina så börja det ropas "vargen kommer, vargen kommer". Plötsligt var de flesta överens om att vi måste skydda oss från ryssen, ja ibland går det snabbt i vändningarna.


Att Nato vill ha med Sverige och Findland är inte så konstigt, på så sätt blir Nato större och starkare. Men vad betyder det för oss?


Det är ju väl känt att Putin vill återskapa det forna Sovjetunionen. Vi vet även att Ryssland vill slippa Nato inpå knutarna, att det finns en buffertzon mellan Nato och Ryssland, vilket är förståligt. Urkrainas önskan om medlemskap i så väl som EU och Nato påskyndadesäkert Putin att stoppa detta samt slippa mer och mer bli inringad av Natoländer. Putins önskan att återskapa det forna Sovjetunionen kvarstår och att dess makt ligger i Moskva.
Sverige, och Findland har ju inte tillhört det forna Sovjetunionen, vi har legat som en buffert mellan Ryssland och fd. Sovjetunionen norra del. Nu är den bufferten borta med Findland och Sverige medlemskap i Nato. Nato har krypit närmare Ryssland med sin direkta närvaro. Sverige, och Findland, har tagit ställning till vilken sida vi står på, den svenska alliansfriheten är bortblåst.


Hur stor risk hade det varit att Sverige skulle råka i militär konflikt med Ryssland om vi fortsatt vara alliansfria, inte nog så stor, i alla fall mindre än nu som Natomedlem. På så sätt har vi själva ökat risken för militärt anfall.

Vi får nog räkna med allt mer cyberatacker från ryskt håll.


Det kanske inte var så klokt att rusa hals över huvud in i ett medlemsskap i Nato, det har kostat på med eftergifter i lagar mer eller mindre påtvingade från Turkiets håll, kostar på ekonomiskt nu och i framtiden där medborgarna får stå för notan.


Nu har vi tagit Fan i båten så nu får vi försöka ro iland det.

Kärnkraft
Hur klokt är det egentligen?
Publicerat 2024-01-28

Kärnkraft ska vi ha till varje pris, kosta vad det kosta vill.


Dels har det från vissa partier varit en fråga, en önskan om mer kärnkraft, dels en fråga för andra att den bör fasas ut.


Många gånger får vi höra att kärnkraften ger oss stabil och billig energi/el. Men slår man ihop kostnaderna för att bygga, driva, och förvara avfall i 1000-tals år så lär den kosta mer än den smakar, vi spiller över risker och kostnader på kommande generationer.
Att kalla kärnkraften för ren energi och miljövänlig är väl egentligen inte helt rätt. Dels så krävs det uran, uranbrytning medför miljöförstörning, speciellt för de som bor nära där uranet bryts, dels så får vi ett mycket farligt avfall som ska bevaras i 1000-tals år, kylvatten (varmt vatten) släpps ut i haven vilket påverkar i längden den globala uppvärmningen. Dessutom ökar risken för kärnkraftsolycka med direkt spridning av radioaktiva ämnen.


Nu säger vår regering och delar av oppositionen att kärnkraft ska vi ha men även allternativa energislag som vind- och solkraft, men i första hand kärnkraft som skall finansieras med stora bidrag fron staten/medborgarna. Vi ska ha det för kärnkraften ger oss en stabil elförsörjning, solen och vinden finns ju inte alltid. Men, hmm, hur stabil är kärnkraften med elförsörjning, hur ofta händer det inte att kärnkraftsverken inte kan leverera fullt ut p.g.a att produktionstopp och underhåll och då under vinterhalvåret.


Vore det inte smartare att satsa på ny teknologi än gammal. Man kan ta tillvara på överskott av sol- och vindkraftsenergi genom att omvandla överskottet till vätgas som i sin tur kan omvandlas åter igen till el när så behövs. Här skulle Sverige kunna ligga långt fram i vår forskning och utveckling av sådana kraftverk.


Sanningen varar längst
Publicerat 2024-01-30

Man brukar säga att sanningen varar längst och så är det, eller borde vara.

Men det gäller inte politiker, makthavare, företagare och höga chefer samt kriminella som ställs inför rätta. Deras motto är snarare "neka, neka tills du blir överbevisad och fortsätt neka", ett motto som sprider sig mer och mer ner till resten av folket.


Politiker, makthavare och företagare och högre chefer är ju personer som borde föregå med gott exempel, att kunna erkänna fel och brister, att kunna säga att de tänkte fel, hade fel och handlade fel.
Om de gjorde så så skulle ju även andra, som anställda i företag och övriga medborgare kanske följa deras ärlighet och bli mer ärliga själva.

Samma sak gäller ju det där med att "ärlighet varar längst", men även det svänger till att "lögner varar längst".


Man fasas lite för den utveckling i samhället som det leder till, vem kan man lita på till slut - ingen.

Tänk om alla var som Pinoccio, det vore väl bra

Orostider
en värld fyld av konflikter
Publicerat 2024-02-03

Vi lever i en konfliktfyld värld med stora och små konflikter där vi alla är inblandade. Alla? - ja även Sverige är inblandad i flera av dessa konflikter, man skulle kunna att vi befinner oss i krig, kanske inte aktivt att våran militär aktivt befinner sig i slagfältens skyttegravar.


Det är en skrämmande värd just nu, en värld som ligger på gränsen till ett tredje världskrig med miljontals oskyldiga liv utplånas, miljontals oskyldiga skadas för livet. Tyvärr är det ju som så att det är oskyldiga människor som drabbas värst - de som startar och driver på krig är ju de som klarar sig undan sittandes skyddande i sina bunkrar och offrar oskyldiga för sin egen vinning.


Hur kan vi vara så obotligt dumma att vi vanliga dödliga medborgare runtom i världen går med på det? Hur kommer det sig attvi inte sätter ner foten och säger "STOPP, nu får det vara nog". Hur kommer det sig att vi luras till att bli en spelpjäs som deltar i detta spel. Jag vet inte, men nog är det bra underligt.


Varför kan vi inte mäniskor leva i fred, acceptera och respektera andra människor, andra kulturer och seder och bruk. Är det alltid "vi" som har rätt och "dom" fel? Sanningen är väl denna att vi och dom har både rätt och fel.


Kan vi inte se att vår planet är en fantastisk tingest, fylld av liv av alla de slag, ett under, ett mirakel, något att värna och ta tillvara på?


Många frågetecken blir det, många frågor men få bra svar. Men vill vi ha det som det är nu i vår oroliga värld? Är det en konfliktfylld värld vi vill lämna till kommande generationer.


Det kanske är tur att man är så gammal och ändå snart skall dö - ja så slipper man kanske det värsta av allt elände.


Är det så här vi vill ha det?

En fantastisk kompis
Publicerat 2024-02-05

Jag kan inte påstå att jag har många vänner här i Dalstorp som jag umgås med, men det är inget jag lider av då det, i hela mitt liv har det varit så. Visst kan man känna ibland lite längtan av umgänge.


Många människor har jag mött i mitt liv, många bekanta har jag haft av alla det slag. Människor intresserar mig vilket medför att man får en förståelse för andra.


En av de mest fantastiska människor jag har mött är Richard Mårtensson här i Dalstorp. Han var den första kontakt jag hade med här i Dalstorp, redan innan jag flyttade ner till Dalstorp. 
Från första början hjälpte han mig med kunskap om service på byggden, vilka man kunde vända sig till att få hjälp när så behövdes. Han fick en att känna sig välkommen till Dalstorp.
Det hela utvecklades till ett kompisskap och att få bo bredvids hans "museala Shell mack" är inte fy skam, vacker att beskåda både dagtid och i sin kvällsbelysning, som en liten pärla och speciellt då han ställer ut lite av sin fordonspark.


Richard är verkligen en godhjärtad och hjälpsam man, en sån som man önskar att alla vore, ja hans fru Bittan är minst lika god hon. 
Han är inte dryg som en hel del Stockholmare är som har gott ställt, nej han är och beter sig som vilken som helst hjälpsam och snäll, han är sig själv utan att vara förmer än andra och alltid trevlig och glad. Ibland känner jag mig bortskämd av hans vänlighet, hjälpsamhet och generösitet - glad och tacksam.


Att han har gott stält det kan man förstå utav hans bilintresse, främst 60-talare. Ett intresse han gärna delar med sig och ställer ut sina fordon vid sin mack till alla Dalstorpsbors förtjusning, och många andras med som passerar macken. Fast att han har gott stält här i Dalstorp är han inte ensam om, men han har nog fått jobba för det med - hårt arbete med sitt företag och byggt upp en stor verksamhet, WLT. 
(Här i Dalstorp finns både fattiga och rika - men ändå är alla lika värda)


Jag är glad och tacksam att fått lära känna Richard - kan man annat när man mött en sådan genomtrevlig och snäll människa som honom, jag ser honom som en riktig kompis.

Richards mack
mer bilder i galleriet

Försvarbart ?
Publicerat 2024-02-07


Är det försvarbart med det Ryssland och Israel håller på med mot sina grannländer, försvarbart att mer eller mindre utplåna städer?

De flesta som bor i dessa städer är helt oskyldiga civila, civila som skadas och dödas, för sina liv söndertrasade, sina hem raserade, mister sina ägodelar, är det försvarbart? Vad är det för värld vi lever i?


Visserligen heter det att de försvarar sig mot sina fienden, terrorister och allt vad man kallar befolkningen de är i konflikt med.


Om det nu är som så att det är försvarbart så kan vi finna lösningen på Sveriges gängkriminella, vi bombar ut dom helt enkelt, bombar söner Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, osv osv - ja och de städer runt om i världen som gängkriminella har flytt till. Jämna ner allt så slipper vi dom. Ja att en hel del oskyldiga drabbas och dödas spelar väl ingen roll, sånt får man räkna med, eller?

Nej, jag menar inte att det är något vi borde göra, men vi borde inte heller acceptera det som bl.a händer nu i Ukraina och Palestina orsakade av Ryssland och Israel.


Nu är det visserligen lite tabu att klaga på vad staten Israel gör, de är som en helig ko. Men det är inte religionen jag pratar om, utan makthavarna som ligger bakom dessa fruktansvärda hemskheter, om de är judar, kristna, muslimer, atteister eller vad som har inte med saken att göra - det är själva handlingen de utför.


Bara i konflikterna Ryssland - Ukraina och Israel - Palestina har (fram till feb 2024) runt 20.000 civila skadats och mist livet. 100.000 - 300.000 soldater dödats eller skadats. Är det försvarbart?


Ledarna håller sig säkra i sina bunkrar medans egna och andra får sätta livet till för ledarnas meningslöshet och ovillighet att använda sig av human konflikthantering - att ge och ta. är dessa ledare handlande försvarbart. Kanske just de själva mötas och göra upp själva sinsemellan.


Man kan undra vad det är för tokig värld och tid vi lever i, en värld och tid av våld och hämndaktioner. Ja, det är ju inte bara dessa två konflikter runt om vår jord - det finns många om än inte lika stora ännu.


Det kanske är tur att man är så gammal att man snart ska dö så man slipper det värsta eländet.


Är detta försvarbart?

(se även Orostider)

Barnkonventionen
Publicerat 2024-02-14


Barnkonventionen är en tanke god som någon. Tanken är god men hur mycket lever de som har skrivit under den? Inte så mycket, mest när det passar.


Det tycks finnas ett undantag, krig. För hur mycket tas för barns bästa?

Barn dödas, barn skadas, barn blir föräldralösa, barn traumationeras, barn får helt enkelt sina liv och framtid förstörda.

Men vi tiger still.


Fler undan tag tycks finnas, miljön, eller kanske rättare sagt klimatförändringarna. Här går ekonomisk vinning före.


Tanken med Barnkonventionen är det inget fel på, felet är väl mer att politiker runt om i värden som inte bryr sig att följa det man skrivit under.


Hur ska dessa barn ha förtroend för vuxenvärlden?


Vart är Sverige på väg?


Publicerat 2024-02-21


Den här regeringen, ”Tidöpartierna” eller som man även kan kalla regeringen för ”Lag och ordning partierna", spottar fram nya lagar på löpande band byggda på ideologi och egen tro.


En och en av dessa nya lagar kan man tycka att det låter väl bra, men samlade i den bunt de blir de i Sveriges lagbok ett hot mot demokratin.


Mer makt koncentreras till regeringen, inte den folkvalda riksdagen, en väg som leder mer eller mindre en diktatur. Regeringen bestämmer vad folk får tycka och tänka.


Sverige blir allt mer likt en diktatur och polisstat där folket skall styras och tystas. Man naggar på yttrandefriheten, man lyssnar inte på lagrådet varningar, man kör på med sin ideologi (ett sammanhängande system av idéer och värderingar som berättar varför samhället ser ut som det gör) som inte byggd på vetenskap och fakta.


Folket tiger still, ”det låter väl bra” Men sent skall syndaren vakna, kanske allt försent.


Med alla dessa nya lagar ska folk straffas, om de inte faller in i fållan. De överfyllda fängelse a blir än mer överfyllda, mer fängelser ska byggas, kostnaderna för medborgarna ökas. Kanske lika bra att lägga tak över hela Sverige till ett enda fängelse.


Allt sker i paradigmskiftes namn, regeringens mönster, ideal, föredöme, men inte i vetenskapens namn som det borde. Men det låter bra när man talar om ett ”paradimskifte” folk går på det i alla fall och blir förda bakom ljuset. "Paradimskifte" har blivit ett av politikernas nya modeord med en egen oidentifierad tolkning.


För mig är det lite av en gåta att vi medborgare låter denna utveckling ske. Är vi för lata för att bry oss, är vi för upptagna med våra egna bekymmer, är vi  allt för ”dumma” och lättlurade? Inte vet jag, men något fel måste det vara.


De övriga partierna är inte mycket bättre, småklagar lite, följer med dit vindarna blåser och hoppas på kommande val där den näst intill kan ärva och utnyttja en påbörjad utveckling av en diktatur. 


Diktaturernas tid sveper över världen, så även över Sverige, men man blir lätt hemmablind och man ser inte det man ser. En tid då nationalismen frodas, där egenintressen och kapitalet det primära, där man eftersträvar att vara en krigsmakt, allt annat är betydelselöst.


Jag kan sakna 1960-talets vilda demonstrationer som fick politiker att sansa sig, något vi verkligen skulle behöva idag. Med vi får väl fängslas inbundna i politikernas garn, lida och tiga still.


Ja man kan verkligen undra vart vi är på väg.


Religion
Publicerat 2024-02-19

Var människa ska ha sin rätt att tro eller inte tro och och tillhöra valfritt religöst samfund. Så borde det vara i hela vår värld och att det råder religionsfrihet där man respekterar var och ens tro.


En tro är en personlig sak som visserligen oftast utövas i kollektiv. Men det får inte bli så att man kan göra vad man vill i religionens namn, vi ska alla stå lika inför lagen. Att utföra handlingar som skadar andra får aldrig skyllas på en religös tillhörighet och övertygelse, det borde gälla alla former av religion.


Tyvärr, kan man väl säga, denna norm är inte helt efterlevd. Vi är väldigt flexibla i vår tolerans gentemot olika religioner och en del stryker vi medhårs och passar oss noga att kritisera och därmed tiger still med ett passivt godkännande.


Ingen tro är mer värd än någon annan tro, alla är de en tro på någonting, någonting man just "tror".


"Die dummen Schweden"
Publicerat 2024-02-21


Die dummen Schweden, ett gammalt talesätt från 30-åriga kriget, 1618 - 1648, då svenska soldater blev inkvarterade i tyska städer och blev lurade.


Man skulle kunna säga att talesättet "Die dummen Schweden" är högaktuellt idag då svenska politiker och svenska folket är och har blivit mer lättlurade.


Vi har ju inte bara en regering som spottar fram den ena lagen efter den andra, lagar som hotar den svenska demokratin, som hotar den svenska yttrandefriheten, som hotar vår miljö, som hotar vår säkerhet i omvärlden och som ökar hotet från omvärlden.


Vi har en regering som faller undan från andra stater till den grad att dessa stater styr svensk lagstiftning och politik, jag tänker då främst på Turkiet och dess påverkan av svensk lagstiftning. Vi faller undan för Ungersk påtryckning för vår önskan att få fullständigt Natomedlemskap. Vi faller unan för att andra länders politiker, som vi annars har kunnat kritiserat, så att de ska kunna få göra egna vinningar i sin politik. Något som även ger andra stater möjlighet att kunna påverka svensk politik då vår regering bockar och bugar med ett "ja, tack, amen". Vår regering sätter munkavel på sig själva och hindrar oss att kritisera eller ha synpunkter på andra stater. Vår självständighet som stat är naggad i kanten.


Vi luras av vår regering att vi har en hållbar miljöplan som än så länge inte är hållbar om nu inte regeringen inte tänk bryta sitt vallöfte om sänkt reduktionsplikt som nu enligt regeringens miljöplan räknar med ett kraftigt ökat reduktionsplikt i framtiden, någon annan lösning har man inte. Man kan bara hoppas på att det kanske kan dyka upp något annat eller så gör det inte det - "människan spår och Gud rår" som om det skulle vara någon tröst.


Att vår säkerhet i omvärden har ökat kraftigt är väl inte så konstigt. Genom vår önskan att tillhöra Nato visar på ett ställningstagande "vi mot dom", vi är numer ett hot mot Ryssland då vi visar genom vår handling att vi nu är en av dess fiender.


Vi ska kasta ut arbetskraftsinvandrare som tjänar mindre än 34200/månad, många gånger under de fackliga avtalen (och många gånger än vad pensionärer har i pension), vilket riskerar ett haveri inom sjukvård, äldrevård, företag m.fl. det är vi och dom och dom ska ut till varje pris, kosta va det kosta vill.


Vår kriminalvården är i kris tack vare många av de nya lagarna och regeringen vill pröva att hyra in sig i andra länder fängelser något som prövats av andra länder med dåligt resultat. 


Kan man annat än att ogilla den regering vi idag har, ja om man nu inte tillhör "Die dummen Schweden" förståss, en regering som slår knut på sig själva, en regering som vill men inte kan, en undanflyende regering, en regering styrd av Sverigedemokraterna trots att de inte sitter med i regeringen, en regering som blir lurad av sin dumhet.


Die dummen Schweden har valt sin regering och får väl kanske skylla sig själva.

 

Det är inte lätt när man
slår knut på sig själv med slak lina

Våra höns har redan vår


Publicerat 2024-02-22


Så här i slutet av februari 2024 har våra höns vår, nu börjar de lägga ägg igen. Februari är ju egentligen vår vintermånad men vad bryr sig hönorna om det när temperaturen ligger på några plussgrader, snön är borta och dagarna har blivit längre.
Kan tänka att det inte står länge på innan vi nu får nya kycklingar igen. Förra året blev det mest tupp-kycklingar, undrar vad det blir i år.

Det är kanske lite väl tidigt att äggsäsongen redan ska börja, men kanske inte så konstigt med de klimatförändringar vi har.


Om man ser till den vilda rasen Röd djungelhöna som Gammal svensk dvärghöna härstammar ifrån så kan man väl kanske säga att klimatet nu är mer anpassat för våra höns. Bra för våra höns som lever som tamfåglar och inte lever vilt i den svenska faunan.


Vill vi att med klimatkrisens spår att det kommer in fler djur i vår svenska fauna, djur som lever i ett varmare klimat, djur som slår ut en del av vår naturliga fauna då en klimatförändring sker som nu och i allt raskare takt.
Vi har reda vissa arter som kommit in i vår fauna, s.k.
invasiva arter, som bl.a. Bisamråtta och Mårdhund, men långt fler riskerar vi att få in i vår svenska fauna om klimatförändringarna fortsätter som nu.

Visst, det kommer alltid att ske en evulution där faunor och livsmiljöer förändras, men vi behöver inte påskynda den evulutionen.


Det goda med det onda, när det gäller våra höns, är att nu åter får egenproducerade ägg, små fina goda ägg.

Fast nog hade jag gärna föredragit att slippa ha klimatförändringar och väntat några veckor till.

Men som sagt, hönsen går ju inte efter vår almenacka, de har sin egen kan man säga.



Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Tur i oturen
Publicerat 2024-02-24

Tänk ibland kan man ändå har tur när man har otur.
Tänker på hur lyckligt lottad jag är att ha Richard som kompis, när nöden är som störst så finns han där med en hjälpande hand.


Natten den 23 februari 2024 hade vi stormbyar, runt 17 - 19 sek/m här i Dalstorp, så pass att vår ena björk blev typ en halv björk, lite otur kan man säga. Men hade även dubbel tur, dels halva björken föll ut mot vägen och inte på huset och dels att man har så goda vänner som Richard som kom till undsättning och hjälpte mig att få bort eländet.


Det har nog lite med de klimatförändringar vi har och vi får väl räkna mer med sådan väderlek i framtiden, så det gäller att hålla i hatten.


Tänker att jag är ett stort tack skyldig till Richard och hans son Martin.


NATO en dyr historia
Publicerat 2024-02-29

De flesta av våra politiker säger att Sverige nu blir säkrare, men man pratar inte om att det samtidigt innebär att vi dras in i en konflikt. Vi får nog till en början vänta oss fler cyber attacker. De stora vinnarna på vårt Natomedlemskap är NATO.

Vi vanliga dödliga hade nog inte riktigt räknat med vad ett Natomedlemskap medför och kostar, men våra politiker borde ha insett och räknat med det. Kanske de gjort det, kanske inte då det gick väldigt fort i svängarna. Kanske de inte ville berätta allt utan spara det som en överaskning till senare.


Det är ju inte bara de 2% av BNP vi ska lägga på försvarskostnader. Det kommer även att kosta en hel del för placering av militär personal i utomlands och i Natos högkvarter, men mer kostnader väntar till följd av vårt medlemskap i NATO.


Vi får nog räkna med ökade cyberattacker så vår datasäkerhet måste förbättras avsevärt, främst när det gäller vår elproduktion och distribution, tele kommunikationen, men även annan kommunikation och företag, speciellt vår matförsörjning.

Järnvägar och vägar måste byggas ut så de uppfyller NATOs förväntade kapacitet, både nord sydlig samt väst östlig, som idag är undermålig.

Likaså sjukvården måste byggas ut till en fungerande verksamhet i kristider.

Även våra kulturskatter kommer att behövas säkras.

Smakar det så kostar det. Man kan undra hur vi ska klara det, men vi är tvungna att klara det.


Förutom kostnader rörande vårt Nato medlemskap har vi kostnader gällande att uppnå klimatmålen.


Vilka får stå för kostnaderna, klart det är vi skattebetalare, men det pratar våra politiker inte så mycket om. Det lär väl komma mer som en överraskning senare.


Ja smakar det så kostar det. Har man tagit Fan i båten så får man försöka ro iland med han.

Nationalism och religion
en farsot som sveper över världen
Publicerat 2024-02-29

Nationalism och religion sprider sig runt om i världen och går hand i hand. Regeringar stärker sin makt i religionens namn med stöd av religiösa samfund, mänskliga rättigheter körs över.


Nationalistiska rörelser och partier gör framsteg världen över, ett mer "vi och dom" får fäste bland stater och folk.


Två speciella trender där man, med stöd av religiösa samfund, är kvinnors rätt till abort och HBTQ personers rätt, lagar skapas med hårda långa fängelsestraff. 


Allt fler länder strävar tillbaka då religionen hade stor makt och inflytande på folket och makthavarna var tillsatta av Gud.


Folket har bara att lyda, religionens makt över troende stärks, "är du inte med oss är du emot oss", och är du emot os så får du ta ditt straff.


Det är som en nationalistisk religiös farsot som sväper runt jorden, en farsot som mer eller mindre ses som Guds vilja, hans vilja är vår lag och outgrundlig är herrens vilja och vägar. Vi vet inte ens om Gud finns och än mindre vad hans vilja är, han kanske finns, kanske inte.

Visst ska alla och envar få ha sin tro, men det är inte acceptabelt att den skadar andra.
Om nu Gud finns så kan det inte vara lätt för hen, för alla säger att Gud är på deras sida och väljer själva vilka budskap som ska spridas.


De länder som ännu inte skjölts över av denna farsot tiger mest still eller i bästa fall beklagar sig - men inte mer.
Mänskliga rättigheter, vad är det? Tycks mest bara röra det egna landet inte världens folk - i alla fall så länge vi själva inte skjöls över av denna nationalistiska och religiösa farsot, då upphör de mänskliga rättigheterna.
Jo även Sverige har en tedens att följa med i denna farsot, det blåser småkalla vindar.



Förbjudna tankar
rörande Israel
Publicerat 2024-03-01

Det Hamas gjorde den 7:e oktober 2024 mot Israeler är vare sig acceptabel eller förlåtligt, ej heller de masaker som Israel utgör mot Palestinier.


Vi fördömmer med ord den konflikt som är mellan Israel och Hamas, ord som Israels politiker inte bryr sig ett dugg om. Kanske det vore på tiden att införa sanktioner mot Israel precis som vi gjort mot Ryssland gällande konflikten Ryssland - Ukraina.
Men icke sa Nicke, då kommer "tycka synd om syndromet" fram, man vill ju inte vilja beskyllas för antisemitism. Men det är inte antisemitism, (antisemitism tar sig ofta uttryck i form av anklagelser om att judarna konspirerar för att skada mänskligheten och beskyllningar om judarnas skuld till ”varför saker går fel” och betyder fördomar och fientlighet mot judar ).


Tyvärr har det väl blivit så att Israel som stat har tillåtit sig att göra som dom vill och som skydd använda sig av de fasansfulla utrotningar av judar under andra värdskriget som skäl, något som omvärlden funnit sig i. 
Om detta nu är ett skäl så borde samma sak gälla andra grupper som zignare, homosexuella, förståndhandikappade som det också i Hitlers Tyskland fick möta döden i gaskamrarna. Hur stor hänsyn till det tar vi.


Man måste göra skillnad på staten Israel och judendom även om de styrande i Israel mestadels är judar. I Israel finns det även muslimska och kristna medborgare. Man måste göra skillnad på stat och religion.


Ibland får man höra att Gud gav judarna Israel för tusentals år sedan, det var då det enligt religösa skrifter som rent vetenskapligt kan ifrågasättas. Men man ska även ha i minnet att Palestina var en Fransk koloni och Israel en Engelsk koloni där både Palestina och Israel efter anda världskriget blev självständiga stater främst tack vare England.
Nu börjar Israel bli lite överbefolkat, Israeliska bosättningar uppfördes på Palestinsk mark och skyddas av Israelisk militär, klart att det ökade en konflikt mellan Palestina och Israel. 
Nu försöker Israel att ta över Palestina, kanske mest för att utöka sitt landsterritorium och utplåna Palestina som stat.
Att så få stater har erkänt Palestina som egen stat även fast man gärna ser en tvåstatslösning ger Israel mer eller mindre ett godkännande att Israel kan göra som dom vill, man passar sig att stöta sig med Israel för att inte beskyllas för att vara antsemitistisk. Att inte erkänna Palistina som stat är likamed att säga att området är fritt att lägga beslag på för vilken stat som helst.
Det är ju även lite dubbelmoral, likt USA, att å ena sidan kritiserar Israel, vilja ha vapenvila samt ha en tvåstatslösning samtidigt som man exporterar och stödjer Israel med vapen.


Det är nog hög tid att man gör skillnad på Israel som stat och judendomen, att se att det är olika saker. Det är hög tid att sluta krypa för staten Israel och inse att antisemitism egentligen handlar om judendommen. Visserligen styrs Israel av judar men för den skull inte våga att kritisera staten Israel är fegt.
Precis som vi kan fördömma, kritisera och införa sanktioner mot muslimska och kristna stater måste det även gälla Israel som stat.


Det är hög tid att sätta stopp för stater vilka för ett krig mot anda stater oavsätt religion eller annat. Det är hög tid att sätta stopp för Israels masaker i Palestina där ca 30.000 (fram till 1:a mars 2024) människor varav ca 25.000 kvinnor och barn har dödats samt långt fler skadats med men för resten av deras liv. Hamas attack mot Israel den 7 ocktober 2023 var inte acceptabelt men berättigar inte heller de fruktansvärda masaker Israel utsätter Palestina för.


Nu kan visserligen staten Israel göra som dom vill för enligt Toran så "Idealet för människan är att leva i överensstämmelse med Guds vilja. I Torahn har Gud uppenbarat sin vilja för Israels folk. Människan har dock fått en fri vilja i förhållandet till Gud. Hon har frihet att välja mellan gott och ont."


Förbjudna tankar? Ja man får ju inte tänka negativt om staten Israel utan risk att kallas för antisemitisk. Det är inte antisemitism även om nu de styrande i Israel anser att all kritik mot staten Israel är det. Den Israeliska staten bidrar till en ökad antisemitism runt om i världen genom sitt handlande och sin krigföring mot Hamas och som drabbar osyldiga Palestinier.


Alla som känner mig vet min ståndpunkt när det gäller religion, att alla har sin fulla rätt att tillhöra och tro på vad dom vill men ej rätt att i religionens namn vara till skada för andra. (se Religion)

 

Ur Torahn punkt 241
"Hämnas inte! Var inte självisk och överlägsen,
utan älska din medmänniska som dig själv, för jag är Herren
"
3 Mosebok 19:18
(men Torans 613 regler är rent judiska nedtecknat långt efter Moses tid)

Mer förbud i
förbuds Sverige
Publicerat 2024-03-06

Sveriges "Tidölösa regering" spottar fram lagar på löpande band och än värre tycks det bli. Demokratin naggas i kanten undan för undan, det ena partiet värre än det andra.

Nu faller Liberalernas partiledare Johan Pehrson in i stämmosången, vad gör man inte för att få höras och synas i media. Liberal ? Nja, inte mycket
Ligger man dåligt till i opinionen så får man akta sig att stöta sig med de som får rösta nästa val, så då ger man sig på barnen.


Att Pehrson är emot datorer råder det väl ingen tvekan om, ogillar att förskola och skola ska minska kraftigt sitt datoranvändande för elever. Datorer är ett ondo, i alla fall de experter Pehrson lyssnar till, och sig själv. Men det finns experter som ser motsatsen, att datorer kan vara bra och bra som hjälpmedel.


Med sina förslag hänvisar han att det är för att vara till stöd till föräldrarna. Ett klent stöd då barnen hänvisar att dom andra i klassen får, "varför får inte jag?". Ska föräldern svara då "för att Johan Pehron tycker det", vad han tycker skiter väl barna i. Det lär istället bli än mer konflikter mellan föräldrar och barn.


Man får inte glömma att ett mynt har två sidor. Vist kan datorer och internet för vissa vara ett ondo, men det kan även vara av godo. 

Det finns barn som lär sig mångt och mycket tack vare datorer och internet. Lär sig läsa, skriva, språk, öka kontaktnätet och vara kritiska. Själv har jag en son som har lärt sig läsa, skriva, (både på svenska och engelska) vara källkritisk och fått kamrater över internett runt om vår jord. Med internet har han även inhämtat kunskap om djur och natur, omvärden, historia osv.
Detta har han lärt sig hemma vid sin dator och numer även i skolan då skolan har individanpassat undervisningen (tidigare höll han på att bli "hemsittarbarn". För honom, som har ADHD, är internet och spel, youtube mm en viktig del i hans utveckling och socialisation. Det är mycket lättare att att avbryta en konflikt på internet än en i IRL (in real life).


Nu är det inte bara min son med eller utan NPF-diagnos som datorer och internet är till mer nytta och nöje, något som oftast glömms bort i debatten. Visst finns det några lärare och psykologer som tycker annat, speciellt av gamla skolan.


Min son kommer hur som helst att få fortsätta med datorer, spela spel och surfa runt på internet, jag tänker inte hindra hans utveckling.


Nej Pehrson, ditt förslag är allt för likt Kinas sätt att styra folket, att folket ska bli som politikerna tycker att dom ska vara. Ja, det är lite skamligt att han kallar sig liberal. Men kanske lite förståligt, han vill väl vara som sina lekkamrater i regeringen och komma med nya lagar och förbud, det gäller ju att smälta in i gänget som man en gång fördömde.


Man kan undra vad som kommer för tokigheter härnäst från vår "Tidlösa regering", för än lär det väl inte vara slut på deras tokigheter och fler steg från demokrati mot diktatur.


Man ska även se det goda som nätsurfning innebär

Döden


Publicerat 2024-03-08

Min hälsa har väl inte varit allt för bra sista halvåret, så det blir ju en del tankar om döden.


Jag kan inte direkt påstå att jag är rädd för döden, är övertygad om att när man dör så är man helt enkelt död och totalt ovetande om något.

Jag älskar livet, jag älskar att leva och har ingen önskan att dö.

Men det som mer är skrämmande med död nu i levande livet är mer gällande mina barn.
Min äldste son behöver jag inte oroa mig för så mycket, han är vuxen och har ett bra liv, men han får ett ansvar att ta reda efter mig och ta ansvar för hans lillebror.
Min yngste son som bara är 11 år oroar jag mig mer för då han har ADHD. Han behöver allt stöd han kan få när det gäller skolan och dess undervisning. Han har en önskan, just nu, att få bo och leva i Dalstorp där han har det bra, men vad händer efter min död, ja fan vet och man får väl hoppas att jag får leva ett långt liv trots min skröpplighet. Men han har förutsättningar att det skall gå honom väl, han är en mycket smart kille som slår en med häpnad mellan varven,


Visst är tanken på ett liv efter detta en vacker tanke även om den är tämligen orealistisk, tanken att få möta sina anhöriga igen. Men hur många är det inte då i detta himmelrike med tanke på hur länge vi människor har funnits, och inte bara människor, alla djur som också borde finnas där. Måste vara isåfall väldigt överbefolkat och trångt där och svårt att hitta rätt på sina nära och kära. Men klart jag kan ha fel, vem vet?


Nej, när man är död så är man död, ovetandes om något, en total befrielse kan man säga. Vi föds och vi dör, ja det är livet. Vi lever kvar i andra genom deras minne där vi sakta tynar bort.


"Sverige har blivit säkrare",
jo pyttsan


Publicerat 2024-03-08

Igår stod det klart att Sverige nu är medlemmar i NATO, eller ska vi säga som Ebba Busch säger "Konungarikrt Sverige".

De flesta av våra svenska politiker glädjs och stämmer ut i kör "Nu har Sverige blivit säkrare". Vilka ljuger de för, för medborgarna eller sig själva, elle både ock. Säkrare innan vad? Jo kanske säkrare efter det att vi sökte medlemsskap i NATO.


Nu går Findlands motsvarighet till vår SÄPO-chef ut med att sedan Findlands medlemskap i NATO har hotet från Ryssland ökat kraftigt. Vad det inte väntat? Trodde dom och vi man att ett medlemskap i NATO skulle minska hotet från Ryssland skulle minska?
Nu är det väl så att politiker är mer "vilja men inte kunna" så det kanske inte är så konstigt.


Det hela har varit mer att pröva en gammal borglig medecin, inte för den gamla socialistiska medecinen var så mycket bättre, för neutrala kan vi ju inte påstå att vi varit. Däremot kanske vi, för länge sedan, skulle prövat en annan medecin - dialog och förståelse.


Men nu när vi tagit fan i båten så får vi försöka ro iland det, tids nog glömmer vi det hela.


Att gräva sin egen grav (L)

Uppdaterat 2024-03-09

All ära till Liberalerna i konsten att gräva sin egen grav.


När man som parti, som Liberalerna, riskerar att vid nästa val får lämna riksdagen så kanske det inte är så klokt att komma med utalanden som Johan Pehrson gör, med tanke om inskräkningar för spel och internet gällande barn och unga, ja om man nu inte arbetar för att åka ur riksdagen. Att dessutom försöka göra detta till en EU-fråga blir ju än mer skrattretande - ja hela Johan Pehrson är ju skrattretande i sig.


Det är nog många i Liberalerna som ångrar sig djupt att man valde honom till partiordförande, men urvalet var väl inte så stort, och kunde döda Liberaler (Folkpartister) vända sig i graven så skulle det bli än mer snurrigt.


Som partiledare för ett parti som håller på att få lämna riksdagen så gäller det att komma med mer vettiga förslag, sådant som berör och kan få gehör från eventuellt väljare, inte bara för att bli omnämnd och utskrattad i media. Eller är det så att det råder total idétorka hos Liberalerna.


Nu är det ingen större förlust att Liberalernas opionssiffror minskar än mer, mer något att vara tacksam för och att det blott ett minne när det gäller Sveriges riksdag, det tackar vi för.


Men det hela visar lite på varför jag ibland kallar Sveriges riksdag för "Dårarnas palats".


En trädgård i förfall ?
Uppdaterad 24-06-15 

Nej, inte riktigt även om det höll på att bli så för när kraften och orken tar mer eller mindre slut i ens åldrande kropp är det inte så lätt att hålla en trädgård i topp.

Hela hösten och vintern har mina krafter sinat allt mer och under våren var det som värst, orkade ingenting. Men inte så konstigt då det visade sig att det var mitt hjärta som spökade. Fick läggas in på sjukhus för hjärtflimmer, och tur var väl det annars så hade det nog varit slutvandrat i min trädgård.


Med mediciner har kraften återkommit och orken blivit allt bättre, fast nog känner man av åldern ändå även om man kanske inte erkänner för sig själv att man faktiskt börjar bli gammal, ung i sinnet men gammal i kroppen.


Men en trädgård ska man ha för att kunna njuta och då får man anpassa den efter sin ork, man får låta naturens krafter vara med och utforma trädgården helt enkelt, låta det vilda komma in på vissa platser och delar av trädgården.
Det kanske till en början kan kännas som om trädgården är i förfall men snart upptäcker man att trädgården faktiskt blir mer levande och att man själv får mer tid av att njuta. Vilda blommor och växter dyker upp, mer bin och fjärilar finner föda hos en, ja det vilda är inte bara vår naturliga miljö utan kan även vara en skönhet.
Här och var i trädgården finns små öar av vilt, sådant som sköter sig självt och en själv får mer tid att njuta.


Man ska ju passa på att njuta av livet så länge man kan, en dag är det försent.




Nedan ett litet galleri med snabba bilder från trädgården

Trädgårdspromenad

2024-06-19

Vandrar runt i min trädgård, sätter mig en här och en där och njuter. Från huset hörs Japansk trädgårdsmusik som sprider ett meditativt lugn. Jag njuter av livet speciellt så här på sommarhalvåret. Tankarna flyger fritt som små lätta fjärilar på spröda vingar.


Hur bra har man det egentligen inte, bo i ett stort hus med 7 rum och kök och en trädgård som kan räknas i 11 rum, en tomt på lite över 1300 kvadratmeter här i Dalstorp, ett lugnt och skönt samhälle.


Här går jag runt i mitt hus och trädgård och njuter av livet, för hur skönt är inte livet även om man börjar bli gammal och skruttig.
Livet är gudomligt (fast utan religiös mening), något fantastiskt, något sagolikt. Vi lever på en fantastisk planet i universum, en planet med fullt av liv, synd bara att människor inte kan hålla sams och njuta och ta tillvara på livet utan krig och elände. Ibland får man blunda för allt elände, tänka på allt gott och njuta.
Visst kan jag ibland sakna sällskap, någon annan vuxen att dela tillvaron med, filosofera med, byta tankar med. 


Så här på sommarhalvåret njuter jag nog som allra mest av mitt liv, i huset fyllt av minnen, trädgården fullt med naturens fantastiska skapelser, djur och växter.
Här i trädgården finner jag ro, fjärilar som flyger på lätta vingar, bin och humlor som surrar, fåglar som kvittrar och alla andra små kryp, allt med Japansk trädgårdsmusik i bakgrunden, det är en lisa för själen, jag njuter, jag tänker - tänker hur underbart livet är.
Här lever jag med min yngsta son, våra katter och höns och försöker ta tillvara på och njuta av det liv jag har kvar att leva.


Följ med mig in i min trädgård: