Gå till innehåll

Dalstorp då och nu

dalstorp historia

1342 skrevs Dalstorp Dalsathorp och kommer från prästgården. Efterleden är torp, 'nybygge'. Förleden Dals innehåller ett äldre namn på Dalstorpasjön. (läs mer om namnet på sidan "Namnet Dalstorp"

Socknen är en höglänt skogsbygd.

Här finns många fornminnen som boplatser och hällkistor från stenåldern är funna. Från bronsåldern finns gravrösen. Från järnåldern finns flera gravfält några med domarringar.
(se även Gravar från Brons- och Stenåldern samt Några fornfynd i trakten av Dalstorp)

Socknen har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Dalstorps församling och för de borgerliga frågorna bildades Dalstorps landskommun. Landskommunen utökades 1952 och 1953 och uppgick 1974 i Tranemo kommun.Församlingen utökades 2010.
Församlingen har medeltida ursprung och var till 2010 moderförsamling i pastoratet Dalstorp, Hulared, Nittorp, Ölsremma och Ljungsarp. Församlingen införlivade 2010 Nittorps, Hulareds, Ölremma och Ljungsarps församlingar och utgjorde därefter till 2014 ett eget pastorat. Från 2014 ingår församlingen i Kinds pastorat.
(se mer om Dalstorp kyrkohistoria)
Postförare

sockenstugan
Sockenstugan

 

De indelta soldaterna tillhörde Älvsborgs regemente, Norra Kinds kompani och Västgöta regemente, Elfsborgs kompani.

HISTORISKT-GEOGRAFISKT och STATISTISKT LEXIKON band 2
HISTORISKT-GEOGRAFISKT och STATISTISKT LEXIKON band 2

 

Under 1800-talets mitt börjar industrialiseringen i och omkring Dalstorp, kvarnar, järnverk, bläckplåtslageri, sågar mm. men framför allt textilindustrin. Jordbruket är då fortfarande den största näringen med ca 80 %.

Dalstorps syfabrik Daisy
Syfabriken Daisy

 

Dalstorps syfabrik
Dalstorps syfabrik

 

I mitten av 1950-talet började själva tätorten växa. Dalstorp får en egen folkskola, postkontor och kommunalhus.
Fler flyttar in i centralorten Dalstorp som nu börjar få fler egna hem.

SE_AB013_SKL_LKF_KI_03_Komm55_013_Dalstorp_centraskola_flygfoto_480SE_AB013_SKL_LKF_KI_03_Komm55_013_Dalstorp_samhalle_kommunalhus_flygfoto_480

gamla komunalhuset och brandstation
Det forna kommunalhuset med brandstation.
gamla posten
Här låg posten.

 

Dalstorp idag
Dalstorp har ca: 800 invånare och lika många arbetsplatser. Textilindustrin har försvunnit som på andra platser i Sverige men samhället lever vidare med en mägnd andra företag. Några av företag här i Dalstorp är, Svedbergs, Mastec, Hållanders, WLT,CJ Automotive, Primo AB, Lideco AB, Smartwood design, PS Öbergs Transport & Service AB, Malmbergs El AB. Dalstorp är en liten ort måhända men stort inom företagandet.
Här finns även service som livsmedelsbutik, hårdvaruaffär, restauranger, bank, frivillig räddningstjänst, förskola, fritidshem, skola år 0 - 6, distriktsläkare och serviceboende för gamla samt för dementa. Vår ICA-handlare är ombud för Posten, DHL, Apoteket, Systembolag och Svenska spel.
Dalstorps företagsförening är en aktiv förening och gör mycket som kommer samhället till gagn.
Dalstorp må vara litet men erbjuder mycket för de boende här och orterna runt Dalstorp.
Föreningslivet är gott och Dalstorp IF är väl det mest kända men här finns även föreningar inom olika intresseområden som skytte, friskvård, hembygd, Röda Korset samt pensionärsorganisationer.

Everta på 30-talet, (idag ICA Everta)

 

Everta på 50-talet, (idag ICA Everta)

 

Hjälmå serviceboende

 

Einars Udde

 

Gatuvy Dalstorp

 

I ett par tusen år har folk bott och levt i denna bygd så nog finns det hopp att så kommer det förbli. I stadsplanen finns ingen reserverad mark för bostäder, däremot för industrimark. Så det finns förhoppningar att Dalstorp kommer att behålla sin charm, lugn och trygga tillvaro och med den företagsanda kommer säkert gamla och nya företagsverksamheter att fortgå.

Jag blev Dalstorpsbo 2014, känner mig välkomnad och trivs otroligt bra här i Dalstorp. Även om jag är en inflyttad från Stockholm och inte har rötter härifrån (åtminstone inte de senaste 400 - 600 åren) så känns det som jag hittat hem.
Huset jag bebor uppfördes 1956 på nuvarande plats men stod tidigare uppe vid Gärdstorp i västra Karsbo. Se mer om det på "Ett hus med historia".

Huset jag bebor
Huset jag bebor

 

Karta över Dalstorp 1890
Karta över Dalstorp 1890

 

Karta över Dalstorp 1960

 

 

2017-02-23

 

2 reaktioner på ”Dalstorp då och nu

  1. Randi Annikki Mortensen

    Kære Ole,
    Jeg har været forbi din hjemmeside om Dalstorp et par gange- er nu nået til den del af min svenske mands slægtshistorie, som handler om Lars Bröms ( 1502-1562) og siden Ingrid Bröms , som fortsatte slægten i 6 generationer af præster(kyrkoherder).
    Et aktuelt spørgsmål: Lars Bröms fik i förläning" läggeskeppan" i Sunnebo herred. Hvad er läggeskeppan" ?
    Min mands historie skriver jeg på dansk ( læser svensk)-den starter med de danske konger fortsætter med Bjälboætten, Oxenstierna og Sparre og Stierne, siden Drake og Bröms- for at blive til svenske præster, og siden sømænd på Styrsø. Han stammer fra Göteborg og i dag bor vi i Gilleleje
    Med venlig hilsen Randi

    Svara
  2. Gert Björklund

    hej alltid lika roligt at läsa dina fina inlägg om Dalstorp ,fast att du är inflyttad ,fortsätt gärna med det för som barnafödd här så är det skoj att höra från inflyttade hur dom upplever bygden.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *