Gå till innehåll

Ödehuset Norrgården i Gölingstorp

1841 flyttades huset till sin nuvarande plats efter laga skifte.

1874 – 1890 så bodde här familjen Handlare Karl August Andersson, född den 12 januari 1844, och hans hustru Justina Andersdotter, född den 16 juni 1847. De hade 2 döttrar och 4 söner.

Andersson, kommen ifrån Småland. Han hade börjat sin yrkesbana med att handla med kreatur, kor och hästar. Efter hand öppnade han även en speceriaffär, som blev den största affären som fanns inom ett mycket stort geografiskt område.

Norregården var en mycket fin gård. Andersson höll sig med flertalet tjänstefolk, ute på gården såväl som inomhus.Barnen uppfostrades med hjälp av barnflickor. Då döttrarna hade blivit äldre, hölls de med sällskapsdamer, något som ansågs vara riktigt fint.
Andersson hade även anställda i speceriaffären.

Om Andersson berättades att han var en mycket sparsam man. Han sade upprepande: "Den här affären går så dåligt. Jau bara förlorar. Alla priser stiger å jau kan inte ta ut så möcke pengar sum dä kostar."
Uppenbarligen hade han det dock inte allt för svårt, med tjänare och allt, men det var väl ett sätt att vara.

Norrgården var berikat med en tämligen stor och förnämlig trädgård, fylld med välmående fruktträd.

Den sista som hade Norrgården som bostad var kamrer Carl Linder.

På 60-talet lämnades huset åt sitt öde.

Så visst har det funnits liv i även det här huset.

Det är allt jag vet om detta hus.

Men visst är det spännande att besöka ödehus och inte minst att fotografera i dom.
När det gäller Gölingstorp så kan det berättas att den lilla byn ligger ca: 5 km från Dalstorp, mellan Nittorp och Ljungsarp i Tranemo kommun. Förr i tiden var Gölingstorp en viktig knutpunkt där vägarna från Jönköping, Ulricehamn och Göteborg/västkusten möttes. Här fanns en handelsbod och ett gästgiveri med skjutsplikt. Det var en plats där människor möttes.

"Ödehuset" i Gölingstorp när det var ungt. Gården köptes 1875 av handlanden Carl August Andersson och hans hustru Justine. Carl August står i mitten. Kanske är det Justine i den eleganta klänningen till vänster. Troligen byggdes huset strax efter det att de blivit ägare. Huset till vänster innehöll handelsbod. Även det brann ner.
"Ödehuset" i Gölingstorp när det var ungt. Gården köptes 1875 av handlanden Carl August Andersson och hans hustru Justine. Carl August står i mitten. Kanske är det Justine i den eleganta klänningen till vänster. Troligen byggdes huset strax efter det att de blivit ägare. Huset till vänster innehöll handelsbod. Även det brann ner.

Kring andra hälften av 1800-talet visade alla vägvisare i vår nuvarande kommun till Gölingstorp.
Kanske till stor del för att det i byn, då som nu, anordnades marknad två gånger om året vilket var en stor begivenhet.
Till en början såldes endast kreatur och varor av egen tillverkning, men på 1860-talet infördes nya lagar om näringsfrihet och 1862 hölls den första frimarknaden i Gölingstorp, dvs man fick nu saluföra allt mellan himmel och jord. Sedan dess har man arrangerat två marknader om året i Gölingstorp, en på våren och en på hösten. Endast två gånger har marknaden varit inställd; en gång på grund av mul- och klövsjuka och en gång på grund av snöstorm.

 

(Norrgården brann ner 2020.06.06 och gick inte att räddas)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *