Gå till innehåll

Källan Kappart

Så här står det att läsa vid källan:

Kappart som vi vanligtvis säger idag, eller som på gamla kartor och handlingar Kappalet eller Kappaled är en fordom brukad offerkälla med rent och gott vatten som aldrig sinar eller fryser.
Man har funnit gamla mynt på källans botten, som bygdens folk eller förbiresande kastat i dess vatten för lycka och god tur. Kappart kan översättas till nutidsspråk med ungefär "öppningen i stängslet".

Till långt in på 1900-talet fans en nedfart från landsvägen till bäcken som kom fram från källan där vägfarande kunde vattna sina dragare och andra kreatur. Byborna använde även källans vatten till tvätt, i synnerhet på vintern eftersom det aldrig frös. Av den anledningen hände det vissa år när Jälmån var isbelagd att hushållen i Gölingstorp, som ligger ca tre kilometer bort kom med sin tvätt till Kappart för att "klappa" tvätt och skölja den.

I augusti 1986 gjorde Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) en del mätningar vid källan och fann då att vattenflödet kunde fastställas till minimum 3 liter/sekund, vilket betyder att på en timme flyter det fram ca 10.800 liter vatten och på ett dygn nästan 260.000 liter.

DSC00153

Om denna källa har varit en kultplats under forntiden finns det inga uppgifter eller belägg för. Men vid källans närhet finns gravplatser, boplatser och runstenar som tyder på en levande bygd då - så möjligheten finns.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *