Gå till innehåll

EINARS UDDE – invigdes 1997

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-08-07.
Nr 32 – årg. 6, sid. 6.

Einarsudde stenen blästras 1997 av bröderna Robert och Richard Benjaminsson från RB Gravyrtext, Marbäck

 

På lördag (läs augusti 1997) invigs Dalstorps nya parkområde. Det är området mellan broarna, i stort sett mitt i samhället, och det kallas Einars Udde.

Namnet kommer efter framlidne tekodirektören och ägaren till Dalsy, Einar Andersson som månade om Dalstorps samhälle på många sätt. Han hade bl.a. visionen om en rekreationspark för Dalstorpsborna nere vid sjöstranden. Arbetena påbörjades så smått på senare hälften av 1950-talet men p.g.a. av Einars alldeles för tidiga bortgång blev de aldrig förverkligade den gången. Det var närmare bestämt den 7 maj 1956 som det hölls ett första möte i den nybildade samhällsföreningen som omfattade hela centralorten. Ett halvår tidigare hade en interimsstyrelse av representanter från de olika rotarna tillsatts och arbetat fram stadgar och förberett genom att arrendera området och skaffat in ritningar på det som kallades ”Friluftsbad i Dalstorp”. Den första styrelsen kom att bestå av Ingemar Björkerling, Sune Claesson, Göran Melander, Sven Johansson och Fritz Hultman och efter mötet samlades man vid sjön där badet med lekattiraljer och kiosk skulle ligga.

Vackra visioner om udden
Einar Andersson redogjorde då för sina tankar att området skulle muddras och planeras, en ö anläggas och förses med gångbroar, en minigolfbana skulle byggas, planteringar skulle utföras. Einar sade också att han skulle bidraga till finansieringen.

Det blev ett bad och en kiosk och en del annat men den stora visionen blev inte realiserad då. Badplatsen fanns kvar till mitten av 1970-talet då den flyttas till Björklunda, badhytten revs, en gångbro byggdes och förändrade området.
Sedan dröjde det många år innan något hände. Samhällsföreningen hade nybildats 1992 och satt som sin uppgift att snygga upp samhället och diskuterade olika projekt. Under 1994-95 kom tanken på att snygga till mellan broarna.
– Det var vid ett möte vi hade med fiskklubben och om jag inte minns fel var det Sverre Opsund som förde fram iden, säger Ingvar Hallqvist i samhällsföreningen styrelse.

Mycket frivilligt arbete
1994 arrangerades Dalstorpsfestivalen som gav ett netto som den kommittén skänkte till samhällsföreningen och det betydde startskottet för arbetena med udden som nu (läs 1997) är klar, cirka 40 år efter att Einar hade sina visioner. Det har blivit en fullträff och höjt samhällsbilden rejält. Samhällsföreningen styrelse har all anledning att känna sig nöjda med arbetet, det är åtskilliga timmar som lagts ner.

– Vi är mycket tacksamma för det stöd vi fått, säger Ingvar, många Dalstorpsbor har visat stort intresse, ställt upp med råd och gjort arbetsinsatser och många företag har ställt upp och sponsrat på olika sätt. För visst har arbetet kostat en hel del, de ca 30 000 som festivalerna bidragit med räcker inte alls att täcka kostnaderna trots att så mycket gjorts frivilligt, men nu är projektet i alla fall i hamn.
Ett av de sista arbetena som gjorts före invigningen är att blästra in namnet Einars Udde på det stora monument som forslats dit. En ”vacker” stenbumling på 10,4 ton hittades i en grusgrop och pryder nu sin plats på udden.

Invigningen på lördag eftermiddag (läs augusti 1997) har ett varierat program med Gregor Carlsson som konferencier. Det är meningen att själva invigningen skall förrättas av Claes Sigurdson, som är barnbarn till Einar Andersson.
Så blir det underhållning i olika former, Janabo och hans musik, trollkarlen Conny Skoog, Björnes rockorkester står på programmet som även innehåller ett båtrace där det gäller att paddla badkar, det kan bli sevärt. Pelle Björklund serverar helstekt gris och det bör på det hela taget bli en kul och trevlig eftermiddag på Einars Udde.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *